Min erfarenhet av ett Kjesarsnitt..

För det första så valde jag detta för att jag inte ville föda vaginalt och ha ont i flera timmar före och även blotta mig på det sättet men oavsett vad så ångrar jag inget, min förlossning var bara för stressigt och inte så bra, men ångrar inte själva k-snittet.
 
Men tänkte berätta min erfarenhet av att göra och få k- snitt:
 
  • För det första för att ens få k- snitt så behöver du ta upp det med din BM på din barnmorska mottagning och säga hur du känner detta samtal brukar tas upp när du vill ska bestämma vilket BB man vill föda på som brukar ske v. 28 och uppåt tror jag men man kan säga det innan också desto tidigare desto bättre.
  • När man väl har fått säga det till sin BM så brukar hon låta än gå på ett samtal med en läkare där man berättar mer varför man vill göra ett k-snitt och hon frågar även med varför o.s.v.
  • När man väl har varit hos läkaren och hon eller han bedömmer att man har skäl att göra ett k-snitt så skickas man vidare för ytterligare ett samtal på det BB man vill föda på.
  • Sedan får man en tid till ett besök på BB och pratar ytterligare varför man vill ha k-snitt och För och nackdelar med snitt och de ställer frågor o.s.v. Sedan skickas man eller ja får en tid till en läkare där som bedömer om man för snittet eller ej om det finns rimliga skäl till det.
  • Sedan får man träffa en läkare på BB och den läkaren frågar ännu mer om varför, för och nackdelar med snitt och sedan får man ett svar om ett Ja eller Nej.
  • Får man ett Ja så planeras snittet minst 5 dagar i förväg med sitt BF datum. För mig var den 17 maj så mitt snitt skulle vara den 13 maj men hon ville komma den 5 maj i stället,hon skulle egentligen komma den 4 maj men det blev ett akut snitt och på natten. Operationen göra ofta mer på morgonen och särskilt vid planerat snitt.
  • Men jag fick som sagt ett akut snitt vilket blir annorlunda än vid ett planerat snitt där allt förbereds och man själv är mer med på det. Man får ju fasta i många timmar före och inte dricka nått heller.
  • Jag gjorde akut snitt vilket innebär att bebisen ville komma tidigare för mig och då får man vänta tills det finns nån ledig tid att just opereras och den dagen den 4 maj var det typ kaos på BB sthlm. Men till slut så fick jag en tid till operationen.
  • Man får då ha på sig stöd strumpor och en sjukhusklänning typ och om man har med sig sin partner får denne ha på sig en blå typ operations onepice. Man får även en dropp ingång på handen.
  • Sedan åker man upp i en säng till operations sälen där man får träffa alla och de presenterar sig vad de gör och vad de heter. Och de frågar om ens personnummer och man får ett plastarmband med sitt person nummer på.
  • Sedan så skjutas man in i operations salen och där så får man ligga på en operations bänk med armarna utsträckta som typ Jesus på korset. De börjar först och sätta in dropp och sen ryggbedövning på två ställen som jag tyckte gjorde skit ont. Sedan lägger de tillbaka än på rygg igen och då känner man inte sina ben och man börjar ofta må illa och sedan får man in en plast näsgrej i näsan. Man är vaken under hela operationen och de känner med typ blöt tuss på magen om man känner något och det gjorde inte jag. Jag kände inget av operationen alls, men jag var också helt groggy där och då. Operationen gick väldigt fort och hon kom ut väldigt fort.
  • Sedan så hamnar man på ett uppvak där en sköterska kontrollerar än så allt funkar typ i benen och de kollar blodtryck på än. När man kan göra benen och när ens blodtryck är bra så får man åka ner till sitt rum igen.
  • Partnern eller dylikt har bebisen i rummet och är där om det inte har hänt något med bebisen förstås, de kontrollerar ju andning och allt sånt när bebisen kommer ut och klipper navelsträngen för det är pappan som tar hand om bebisen mkt i början.
  • Men när man har kommit ner till rummet så får man medicin ofta i dropp form första dagen och sen sprutor för blodpropp. Plus Alvedon och iburefen dom man får ta två st var sjätte timme
  • Man har även en kateter som de stoppar in före operationen. Och den hade jag i ca 2 dagar innan de tog ut den för mig. Jag hade så pass ont att jag inte kunde gå de två första dygnen men sen blev det bättre och de tog ut katetern. Man är ganska orörlig när man har gjort k-snitt och har svårt och gå, för man har ont i både mage och rygg, man förlorar lixsom muskler i rygg och mage dels beror det på operationen men även att man har varit gravid så allt blir så överbelastat.
  • Sen har man ju avslag också så man blöder en del det fick jag hjälp med att sätta dit i den sexiga nätrosan som jag hade länge p.g.r av avslaget och snittet hade det i minst i 2 veckor tror jag. 
  • Man är ofta kvar på BB i 3 till 4 dagar p.g.r av smärta och att man kan gå en viss sträcka. Jag kunde gå andra dagen men bara till toan och duscha. 
  • Jag hade ont i ca 7 dagar började bli lite bättre med tiden men ungefär efter 4 till 5 veckor blev jag bättre och bättre. Men det tar tid och sen är det så olika för alla. Jag rörde på mig mkt och det hjälpte mkt. Jag hade och har än ont i ryggen och magen men det går blivit bättre man blir starkare och starkare.
  • Jag och Kjell (pappan) fixade snittet själva och i början kunde man duscha med förbandet de 5 första dagarna sen så täckte vi snittet med ett bomullsförband och kirugtejp på sidorna av snittet det var skönast så och hade höga trosor har än i dag för att skydda ärret. Varje gång man duschade så lät jag det torka och sen täckte man snittet varje gång
  • Kjell var hemma med mig och tog hand om bebisen i 5 veckor,  jag klarade det inte själv för kunde bara lyfta bebisen i princip och lite annat i början och sen blev det bättre.
  • I dag så är det mycket bättre och sakta men säkert så börjar man bli mer normal igen har känningar i rygg än dock men kan gå mycket längre och mer nu och lyfta mer, orkar mer helt enkelt.
 
Tips och råd man behöver tänka på vid ett k- snitt är:
 
  1. Köp en stol man kan sitta i duschen, för jag kunde bara sitta och duscha de flesta dygnen och ett tag efter det.
  2. Köp hem bomullsförband och kirugtejp att täcka snittet med.
  3. Köp höga trosor det är skönast för snittet
  4. Ha mycket kuddar i sängen för man måste ofta sitt sova vilket jag gjorde om man inte har en säng som man kan justera så Man sitt ligger i den 
  5. Ha vatten helst i en flaska och allt som du vill ha nära till hands för det är en pärs och gå upp efter ett k-snitt man behöver gå upp på ett speciellt sätt.
  6. Var inte rädd och be om hjälp för man behöver det särskilt i början, jag behövde hjälp med och duscha och en massa annat för man orkar inte själv och man är väldigt trött de första veckorna efter operationen och all omställning med bebis, jag sov knappt i början och mådde illa och hade massor av hormoner så Man mår inte prima direkt efter en förlossning.
  7. Köp bindor särskilt stora bindor för man blöder ofta i minst 5 veckor men det blir mindre blödningar sen efter ett tag och då funkar normala bindor och man behöver byta ofta.
  8. Duscha och se till att ditt snitt är torrt och rent och det är även bra för infektion risken för snittet och ens underliv.
  9. Var förberedd på att det kommer ofta göra ont efter en operation och länge efteråt.
  10. Planera och förberedd saker du vill ha till k-snittet alltså till din förlossning. Packa minst en vecka innan eller tidigare. Mjuka kläder och höga trosor är viktigt och snacks och lite hygien artiklar m.m.
 
Det var nog allt jag kommer på som är viktigt och tänka på med ett k-snitt eller min erfarenhet av det iaf❤
 
 
 

grodanssjlarum.blogg.se

Det är en blogg om mina tankar och känslor, mina funderingar kring livet och min vardag.

RSS 2.0